Retail

Geweldige synergie bij carve out Eye Wish

10-11-2023
Eye Wish Agerion IT Ocuco (1)

Onlangs is er geproost op een zeer belangrijke deadline binnen Eye Wish. Eye Wish, één van de optiekgiganten in Nederland en België, is recent overgenomen door het Oostenrijkse MPG. Daar is als brildrager gelukkig niets van te merken. Achter de schermen heeft er daarentegen de afgelopen maanden een enorme transitie plaatsgevonden. 

Carve out Eye Wish

Collega Maarten van der Linden mocht hieraan bijdragen. Hij integreerde in één van de meer dan 35 opgestelde projecten om Eye Wish Opticiens los te koppelen van de eerdere eigenaar Grandvision. Vorig jaar mei startte hij samen met Frank Frerichs als projectmanager in het POS (Point of Sale) project. 

Nieuwe kassa-systemen

Dit team nam de verantwoordelijkheid om een volstrekt nieuw kassa-systeem te implementeren in de meer dan 180 winkels in Nederland en België. Wie ooit bij een opticien is geweest, heeft vast kunnen ervaren hoeveel bijzondere variabelen er in deze markt spelen. Men bestelt een (zonne)bril (of contactlenzen) met zeer persoonlijke specificaties, uit een enorm en in hoog tempo wisselend assortiment monturen.

'Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Wanneer maak je dit nu mee in je leven?’

Maarten van der Linden

Ocuco als softwarepartner

Door de carve out van Grandvision moesten alle Eye Wish Opticiens noodzakelijkerwijs worden losgekoppeld van de oude POS-systemen. Dit had een softwareselectie voor een ander Omni-Channel kassasysteem tot gevolg. De keuze viel hierin op Ocuco, een van de grootste softwarespecialisten binnen de optometrie. Samen met een team van Ocuco, waaronder Clodagh NicCanna, Richard Drent en later Stale Johansen, werd de route uitgestippeld en ook direct gelopen. 

IT transitie in een jaar

Er was namelijk vanaf dag 1 een zeer concrete deadline: op 1 oktober 2023 moest Eye Wish volledig zelfstandig functioneren. Daardoor ontstond er voor het POS project zelfs een nog strakkere deadline: vóór de zomervakantie moesten alle winkels over zijn op het nieuwe kassasysteem.  

Maarten: ‘Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Eye Wish is zo’n mooi bedrijf. De cultuur die er het afgelopen jaar stond was voor mij een toppunt van synergie. De focus was zo sterk dat er in een onmogelijke tijd iets heel groots is gerealiseerd. Wanneer maak je dit nu mee in je leven?’ 

Agerion IT Maarten van der Linden Projectmanager

De sleutel in IT projecten

De ruim 35 projecten waren natuurlijk extreem met elkaar verweven. Een praktisch voorbeeld volgens Maarten: ‘Het POS-systeem waar wij mee bezig waren, moest worden aangesloten op een volledige nieuwe supply chain met een nieuwe leverancier en distributiepartner.´ 

Programmamanagement was in deze dan ook extreem belangrijk. Wekelijks werd er aan elkaar gerapporteerd, zodat iedereen minutieus op de hoogte gehouden werd en tijdig inspeelde op beïnvloedende factoren. Communicatie in deze keten was helder. ‘Daar was Peter Sinnige dan ook de uitgelezen persoon voor. Een geweldige programmamanager, die mensen op de juiste manier weet uit te dagen,’ aldus Maarten. 

De mensen maken het verschil 

‘De groep mensen was sowieso uitzonderlijk sterk. Neem Cees Stahlie, een kennisbron met een zeer heldere visie, maar ook mijn Agerion collega Coen van den Berg heeft bijzonder goed alle integraties van interfacing tussen Ocuco en alle third parties begeleid. 

In korte tijd vliegen mensen zo naar een onvermurwbaar einddoel. Dat dit met elkaar behaald is, maakt dat we niemand meer geloven als iets ‘onmogelijk’ wordt genoemd. Met de juiste mensen in een IT project kunnen we bergen verzetten. En snel ook.’ 


Fair foto
Agerion IT Maarten van der Linden

Staat u ook voor een Retail uitdaging?

Wij durven deze graag aan. 

De juiste mentaliteit

De juiste ervaring

Meer nieuws