Maak gebruik van de subsidie 'Mijn cyberweerbare zaak' en breng de cyberrisico's snel in beeld.
Stefan Frerichs, Agerion IT
Cybersecurity
Het kan volgens Nick Visser, Cybersecurity specialist bij Agerion IT, iedereen overkomen: Een cyberaanval die je bedrijf compleet lam legt. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vooral kleine bedrijven nog te weinig aandacht hebben voor cyberveiligheid. Vaak door gebrek aan tijd, kennis en financiële middelen. Daar brengt de Rijksoverheid met de subsidie ‘Mijn cyberweerbare zaak’ nu verandering in.
Tekst: Cynthia van der Waal Beeld: Bianca de Bie
Stefan Frerichs, Agerion IT partner, noemt de subsidie zinvol. “Cyberweerbaarheid draait in de eerste plaats om bewustwording. Iedereen is doelwit. Dat besef is er helaas nog niet altijd, totdat het te laat is. We hopen dat de subsidie ondernemers motiveert om eens kritisch naar hun cybersecurity te kijken.”
Maar waar moet je beginnen? Agerion ontwikkelde een overzichtelijke tool om snel de cyberrisico’s in kaart te brengen. Stefan vertelt: “We werken al jaren voor grote corporates. Die kennis en ervaring zetten we nu op een toegankelijke manier in voor het mkb. We richten ons op preventie en het minimaliseren van de impact. We maken een security nulmeting op basis van vijf focusgebieden: e-mail, werkstations (zoals laptops en mobieltjes), accounts, netwerk en last but not least: Incident Response. Dit gaat over hoe je als bedrijf omgaat met een datalek of cyberaanval, inclusief de manier waarop je probeert de gevolgen te beperken.”
Maak gebruik van de subsidie 'Mijn cyberweerbare zaak' en breng de cyberrisico's snel in beeld.
Stefan Frerichs, Agerion IT
Helemaal voorkomen is volgens de heren namelijk onmogelijk. “Zelfs de Nederlandse Bank met de hoogste beveiligingsgraad is niet veilig”, meent Stefan. “Natuurlijk is een bank voor hackers een interessant doelwit, maar dat is een ondernemer ook als het voor de hackers makkelijk is om binnen te komen. Met een goede beveiliging maak je je bedrijf al een stuk minder interessant voor aanvallen. Op basis van de nulmeting adviseren we heel gericht over de risico’s en de mogelijke vervolgstappen.”
“Hierbij zoeken we altijd naar de juiste balans tussen gebruiksgemak en veiligheid”, vult Coen van den Berg aan. “Daarom kijken we ook altijd naar de werkprocessen van de klant. Je kunt heel ver gaan met beveiliging, maar het moet natuurlijk wel in verhouding staan. Soms kan een kleine stap al veel leed voorkomen.”
Nick noemt als voorbeeld een back-up. “Volgens het Digital Trust Center had 58% van de Nederlandse bedrijven die in 2023 slachtoffer waren van ransomware geen back-up. Dan loop je dus niet alleen het risico dat je bedrijf weken plat ligt, maar ben je in het ergste geval ook al je waardevolle gegevens kwijt.”
De subsidie ‘Mijn cyberweerbare zaak’ loopt tot 31 december 2024. Wil je meer informatie? Neem contact op met de specialisten van Agerion IT.
De subsidie ‘Mijn cyberweerbare zaak’ loopt tot 31 december 2024. Wil je meer informatie? Neem contact op met de specialisten van Agerion IT.
Gebruik de investeringssubsidie
Voor 31 december 2024
Cybersecurity
Het kan volgens Nick Visser, Cybersecurity specialist bij Agerion IT, iedereen overkomen: Een cyberaanval die je bedrijf compleet lam legt.
TEAM
Afgelopen vrijdag werd het Agerion team goed uitgedaagd met een activiteit die nog niemand eerder had gedaan. Wat dat was? Iets dat veel focus en souplesse vergde.
Cybersecurity
In veel andere Europese lidstaten is hij al actief: de Network and Information Security 2-richtlijn. Medio 2025 gaat de naleving ook in Nederland van start. Wat betekent dat voor Nederlandse organisaties?