In Kennis, Projectmanagement
B

Bij het ontwikkelen van producten voor de klant heb je als projectmanager keuze uit diverse projectmanagement-methoden. Ga je uit van de beproefde methoden als Prince2 of Timeboxing, waarbij het begin en het eind van een project duidelijk zijn gedefinieerd? Of kies je voor de nu meer gangbare flexibele ontwikkelmethoden zoals Agile en Scrum? Elke projectmanager heeft zo zijn voorkeur en elke klant ook. Welke methode kies je dan? Agerion partner Ed Berk licht toe hoe hij hier in de dagelijkse praktijk mee omgaat.

Wat vind jij van de verschillende projectmanagement methoden?

“Ik denk dat alle methoden wel iets te bieden hebben en dat je per geval moet bekijken welke werkwijze het beste bij een project past. Het is misschien niet zo gebruikelijk, maar wat mij betreft kan een combinatie van methoden prima werken. Een team aansturen kan volgens de Prince2 methode, maar net zo goed vanuit een meer Agile aanpak. Een projectmanagement methode moet helpend zijn, niet leidend. Ik zeg altijd maar: maak gebruik van de methoden die er zijn, maar gebruik vooral je ‘boerenverstand’.

“Veel van onze klanten zien het probleem als iets heel groots en weten niet waar te beginnen.”
– Ed Berk

Hoe bepaal jij welke methode je voor een project kiest?

“Ik luister goed naar de wensen van de klant. Vooral grotere klanten met omvangrijke IT-afdelingen werken vaak al volgens een bepaalde projectmanagement-methode. Dan zijn de werkprocessen al uitgeschreven. Daar lees ik me dan op in. Afhankelijk van de vraag adviseer en overtuig ik ze soms een andere aanpak te kiezen. Om een project zo goed mogelijk te laten verlopen schakel ik ook tussen verschillende werkwijzen.

Het project dat ik bij een groot accountantskantoor begeleidde, was daar een goed voorbeeld van. De IT-afdeling daar werkte met de waterval-methode. Een methode voor softwareontwikkeling waarin de ontwikkeling vloeiend naar beneden loopt, als een waterval. Het project doorloopt een aantal fasen: van basisontwerp tot technisch ontwerp en detailontwerp, bouwen, testen, integratie, beheer en onderhoud. Een fase volgens deze methode moet eerst zijn afgerond voordat naar de volgende wordt overgegaan. Je kunt niet terugkomen op eenmaal genomen stappen. Omdat een onderdeel eerst goed moet zijn afgerond, kan het betekenen dat je uitloopt in tijd. Maar bij het betreffende project was een deadline vastgesteld. Ik heb toen de Timeboxing-methode geadviseerd. Wat zoveel betekent als dat iedere fase in het project af moet zijn op een bepaald tijdstip, afgerond of niet. Dus als je de Timeboxing-methode gebruikt staat de opleveringsdatum vast. Dit kan echter wel weer ten koste gaan van de kwaliteit.”

volg-je-een-methodiek-of-je-ervaring

Ben jij als projectmanager inhoudelijk betrokken of vooral sturend bezig?

“Dat verschilt. In Europa zijn de projectmanagers met name contentgedreven, managers die ook technisch inhoudelijk veel van een project weten. In Amerika daarentegen werken projectmanagers vooral procesgedreven; sturen op grote lijnen en houden zich inhoudelijk niet met het project bezig. Beide hebben zo hun voordelen. Ik schaar mijzelf vaker onder de contentgedreven projectmanagers en zie daar grote voordelen in. Met name als het gaat om grootschalige projecten.”

Hoe vertaal je dit dan naar de praktijk?

“Bij grootschalige projecten zien klanten vaak door de bomen het bos niet meer. Veel van onze klanten zien het probleem als iets heel groots en weten niet waar ze moeten beginnen. Dan zitten ze vast in een bepaald denkpatroon. Mijn advies is dan het project op te delen in kleine stukjes en dat weer aan elkaar plakken. Op deze manier is een grootschalig project goed te overzien. Wat ik in dit geval als interimprofessional vaak doe is andersom denken. Een stap terugnemen en het project van de zijkant insteken. Daarvoor heb ik inhoudelijke kennis nodig anders kan ik niet zomaar op een andere plek beginnen. Inzicht in het totale project en zijn technische specificaties vind ik dan een pré.”

“Kijk niet tegen die olifant aan, maar denk in hapklare brokken.”
– Ed Berk

“Wanneer ik de methode van de klant volg, betekent dit vaak dat ik omvangrijke templates invul, anders krijg ik geen toestemming om verder te gaan. Zoiets vind ik een wat minder leuke kant, maar het gros van mijn werk is heel uitdagend. Het is een mix vinden tussen het respecteren van de werkprocessen van de klant en het werken volgens mijn ‘boerenverstand’.”

Staat u voor een IT-uitdaging, op het gebied van consultancy, lijn- of projectmanagement op interimbasis? Laten we kennismaken.