In Kennis, Projectmanagement, Team
Z

Zoals een kok zijn gerecht bereidt volgens een goed gekozen receptuur, kent ook een project een aantal ingrediënten die het verschil kunnen maken. Met aardig wat jaren ervaring heeft Aart van den Brink een eigen kijk op het managen van projecten en afdelingen. Welke formule past hem daarbij? Ofwel: wat is zijn geheim voor succesvol managen? Aart vertelt welke vier elementen hij toepast.

Branche-ervaring

“Een groot deel van mijn werkende leven heb ik doorgebracht in de supermarktbranche. Je zou bij wijze van spreken kunnen zeggen dat ik daarin ben ‘geboren en getogen’. Ik heb er dan ook zo’n beetje alles gezien. In mijn jonge jaren zat ik al achter de kassa bij C1000 en werkte ik in de winkel mee als vakkenvuller. Daarna heb ik in verschillende functies in de retail gewerkt.

Dat deze brede ervaring me later nog zeer goed van pas zou komen, kon ik op dat moment nog niet weten. Maar nu ik bij Agerion vooral met een marketingpet voor Retailklanten werk, kan ik hier nog dagelijks uit putten. Dit maakt dat ik goed kan schakelen omdat ik het hele speelveld gemakkelijk kan overzien: van kassa tot promotie en van assemblage tot logistiek.

Dit zie je bijvoorbeeld terug in een project als De Laagste Prijscheck bij PLUS supermarkten. Naast dat ik me helemaal thuis voel op de werkvloer bij de klant, zie ik het als een groot voordeel dat ik de branche goed ken en ik dezelfde taal spreek als de opdrachtgever. Dan kun je snel schakelen, efficiënt de voortgang erin houden en ervoor zorgen dat we in relatief korte tijd een mooi eindproduct neerzetten.”

Goede voorbereiding

“Wanneer we aan een opdracht beginnen, voer ik meestal zelf de eerste gesprekken met de klant. Ik luister uiteraard goed naar de vraag. Ook zorg ik ervoor dat ik me van tevoren goed inlees. Wat zijn de trends die ik voorbij heb zien komen in de vakliteratuur en welke inspiratie deed ik onlangs op tijdens gesprekken met branchegenoten? Door verschillende invalshoeken te laten zien, kan ik de klant verrassen. Vaak komen we in zo’n eerste gesprek samen al tot een uniek concept. Het is al vrij snel duidelijk wat het systeem precies moet gaan doen. En eenmaal goed voorbereid, kunnen we vol gas geven tijdens de uitvoering.”

“Ik investeer liever vooraf, dan dat ik achteraf moet bijsturen.”
– Aart van den Brink

Het juiste team

“Om een project optimaal te laten verlopen, is een goed op elkaar ingespeeld team van cruciaal belang. Aan de start van een project besteed ik daarom voldoende tijd en aandacht aan het samenstellen van het team. Wie past hier voor deze opdracht het beste in? Met elk teamlid heb ik vooraf dan ook een gesprek. Een vraag die ik daarbij stel is: ‘Op welke manier wil je jouw waarde toevoegen aan dit project?’. Dit delen we ook als team met elkaar, zodat we weten waar elkaars krachten liggen. Ik vind het belangrijk om hier vooraf goed in te investeren. Je krijgt namelijk wat je verdient. Ook als het over mensen gaat.

Ook tijdens het project kijk ik voortdurend om me heen. Zo leer ik mijn collega’s nog beter kennen en tast ik af wat voor mensen ik in de kuip heb. Vaak vind ik dan net dat ene bijzondere talent om verder op in te haken. Daar komt een flinke dosis mensenkennis bij kijken en gemakkelijk contact kunnen leggen. En ook veel lachen hoort daar op z’n tijd bij.

“Je krijgt wat je verdient, ook als het over mensen gaat.”
– Aart van den Brink

Flexibel en pragmatisch blijven

Projecten worden vaak gemanaged op basis van standaard methodieken. In de praktijk zien we dat dit niet altijd goed werkt. Daarom geven wij er de voorkeur aan om daarvan af te wijken als we dat nodig vinden. Bij Agerion is ieder project uniek en heeft zo zijn uitdagingen die om een specifieke aanpak vragen. Het blijft tenslotte maatwerk. Als projectmanager moet je dan ook altijd pragmatisch en flexibel blijven en snel kunnen schakelen. Fingerspitzengefühl is onontbeerlijk.”

“In de auto heb ik altijd gereedschap liggen. Voor het geval ik even mee kan helpen op de werkvloer.”
– Aart van den Brink

“Maar flexibel optreden zie ik ook wat breder dan dat. Men zegt bijvoorbeeld weleens dat je als projectmanager op de grote lijnen moet sturen en je niet te veel met details moet bezighouden. Ik ben het daar roerend mee eens. En toch kies ik er regelmatig voor om zelf ook mee te werken in de uitvoering. Bijvoorbeeld door tijdens het ombouwen van een winkel mee te werken aan het inrichten van de winkelvloer. Naast dat ik dit gewoon erg leuk vind om te doen, is dit voor mij ook een zeer praktische keuze. Zo zorg ik ervoor dat ik samen met het team en de klant van A tot Z betrokken ben bij het project.”

plus-van-dijk-7

De interim IT professionals van Agerion zorgen voor overzichtelijke informatievoorziening vanuit het oogpunt van de gebruiker. Meer weten over onze aanpak in smart business solutions? Laten we kennismaken.